Kondylooma

Kondylooman eli visvasyylän aiheuttaa virus, joka saa aikaan sukuelimissä vaaleanpunaisia tai ihonvärisiä syylämäisiä muodostelmia. Visvasyylät voivat olla pieniä, litteitä ja hyvin vaikeasti havaittavia tai isoja kukkakaalimaisia ryppäitä. Kondylooma tarttuu helpoiten suojaamattomassa anaa- tai emätinyhdynnässä, mutta se voi tarttua myös ihokosketuksessa visvasyylään. Virus voi tarttua myös silloin, kun näkyvää syylää ei ole iholla.

Kondylooman oireina voi esiintyä kutinaa, kirvelyä, vähäistä verenvuotoa ja haavaumia sukuelimissä. Visvasyyliä voi olla myös peräaukon seudulla ja peräsuolessa. Jos visvasyyliä on virtsaputkessa, virtsaamistarve saattaa lisääntyä ja rakon tyhjentäminen vaikeutua.

Suuret, rypälemäiset visvasyylät on helppo nähdä paljaalla silmällä. Litteitä syyliä on vaikea nähdä, mutta ne voidaan sivellä liuoksella, joka tekee ne valkoisiksi ja helposti näkyviksi. Kondyloomia voidaan hoitaa sivelemällä niitä niiden hoitoon tarkoitetulla liuoksella tai voiteella, jäädyttämällä tai laserhoidolla.