Herpes

Huuli- ja genitaali- eli sukuelinherpeksen aiheuttavat kaksi toisiaan muistuttavaa virusta. Genitaaliherpes voi tarttua suuseksin kautta huuliin ja huuliherpes vastaavasti sukuelimiin. Herpes voi tarttua suojaamattoman suu- tai anaaliseksin kautta, peräaukkoa nuolemalla, tyydyttämällä käsin toisen penistä tai sormeilemalla peräaukkoa, jossa on herpesrakkula.

Herpeksen oireena voi olla pieni, punoittava ja kutiava läiskä, minkä jälkeen siihen ilmestyy pieniä nesterakkuloita, jotka puhjettuaan jättävät jälkeensä kutiavia ja kivuliaita haavaumia. Joskus oireina saattaa esiintyä lisäksi kuumetta, imusolmukkeiden arkuutta ja huonovointisuutta (etenkin kun kyseessä on herpeksen ensimmäinen puhkeaminen). Varsinkin genitaaliherpes aiheuttaa usein erittäin voimakkaat oireet puhjetessaan ensimmäisen kerran. Suurin osa herpeksen kantajista on täysin oireettomia. Tartuntavaara on suurin rakkulavaiheessa, herpes voi kuitenkin tarttua myös oireettomassa vaiheessa.

Rakkulat voidaan yleensä todeta paljaalla silmällä. Diagnoosin varmentamiseksi rakkulasta voidaan ottaa näyte. Herpeksestä täysin parantavaa lääkettä ei ole vielä olemassa. Lääkityksellä rakkuloiden puhkeamista voidaan ehkäistä ja oireita voidaan helpottaa sekä niiden kestoa lyhentää.