Hepatiitit (A, B ja C)

Hepatiitti A

Hepatiitti A:n aiheuttaa ulosteessa elävä virus, joka leviää yleensä saastuneen ruuan ja veden välityksellä erityisesti kaukomaiden matkakohteissa. Virus voi tarttua myös peräaukkoa nuolemalla, sormi-peräaukko-suu -kontaktin kautta tai anaali- ja suuseksin yhdistelmässä. Tartuntoja on todettu miesten välisessä seksissä Euroopassa ja myös pääkaupunkiseudulla. A-Hepatiitti viruksen itämisaika voi olla jopa 50 päivää ja se tarttuu noin kolmen viikon ajan. Oireet ovat hyvin yksilöllisiä. Ensimmäisiä oireita ovat ruokahaluttomuus ja pahoinvointi, myös kuumeilua ja vatsakipua voi esiintyä. Muutaman päivän kuluttua ensioireista iho ja silmän kovakalvot muuttuvat keltaisiksi. A-hepatiitti voi aiheuttaa vakavan, sairaalahoitoon johtavan maksatulehduksen riskiryhmiin kuuluville. Tauti paranee itsestään, mutta aikuisella toipumiseen voi kulua kuukausia.

Hepatiitti A:n toteamiseksi otetaan yleensä verinäyte. Varsinaisena hoitona on riittävä lepo sekä alkoholin ja huumausaineiden välttäminen ensimmäisten kuukausien aikana. Paras tapa suojautua hepatiitti A:lta on ottaa rokote. Suomessa rokote tulee maksaa itse. Rokotesarja antaa elinikäisen suojan tautia vastaan.

Hepatiitti B

Hepatiitti B -virus voi tarttua peräaukkoa nuolemalla tai suojaamattomassa suu- tai anaaliseksissä. Hepatiitti B saattaa olla vähäoireinen tai oireet ovat lievän flunssan kaltaisia. Oireina voi esiintyä myös kuumetta, ruokahaluttomuutta, vatsakipuja ja ylenmääräistä väsymystä. Jos ihon ja/tai silmien väri muuttuu keltaiseksi, ulosteet ovat harmahtavia ja virtsa muuttuu tummaksi, on syytä epäillä hepatiitti B -tartuntaa. Hepatiitti B voi johtaa vakavaan maksasairauteen.

Hepatiitti B:n toteamiseksi otetaan verinäyte. Varsinaisena hoitona on riittävä lepo sekä alkoholin jahuumausaineiden välttäminen, kunnes maksakoearvot ovat normaalistuneet.

Hepatiitti B:tä vastaan pystyy parhaiten suojautumaan rokotteella. Saatavilla on myös kolmen piikin sarjana otettava yhdistelmärokote hepatiitti A:ta ja hepatiitti B:tä vastaan. Miehille, joilla on seksiä miesten kanssa, on suositeltavaa ottaa tämä rokote. Kansallisen rokotusohjelman uuden ohjeistuksen mukaisesti B-hepatiitti rokotesarja on ilmainen miehille, joilla on seksiä miesten kanssa. Yhdistelmärokote (A ja B) tulee kuitenkin maksaa itse.

Hepatiitti C

C-hepatiitti virus on Suomessa yleisin hepatiitti. Se tarttuu veren välityksellä. Mikäli seksin aikana elimistöön tai limakalvoille pääsee infektoitunutta verta, riski on olemassa. C-hepatiittiin ei ole rokotetta. Suurin osa sairastaa taudin oireettomana. Noin 20 – 45 % akuuteista infektioista paranee spontaanisti alle viidessä vuodessa. Osa tartunnoista jää pysyväksi ja johtaa pitkän ajan kuluessa esim. maksakirroosiin. C-hepatiittiviruksen eteneminen on hyvin hidasta ja tavallisesti hoitoa ei aloiteta. Hoidon perusteena on merkittävä maksavaurio tai hiv-tartunta.
Hepatiitin testaaminen ja mahdollisen virustartunnan seuranta on tärkeää. Mikäli henkilöllä on hiv-tartunta, tulee C-hepatiitti hoitaa.

C-hepatiitin hoitomahdollisuudet ovat merkittävästi parantuneet kahden viime vuoden aikana. C-hepatiitin hoitoon on kehitetty useita lääkkeitä, joiden vaikutuksesta yli 90 % paranee 8 – 24 viikon hoidolla. Seksiteitse tarttuvat taudit ovat lisääntyneet viime vuosina huomattavasti miesten välisessä seksissä. Maailmalla miesten välisessä seksissä saadut C-hepatiitti tartunnat ovat lisääntyneen paljolti suojaamattoman anaaliseksin seurauksena. Suomessa C-hepatiitti tartuntoja todetaan vuodessa noin 1600, joista suurin osa suonensisäisiä huumeita käyttävillä. Arviolta alle 100 tartuntaa arvioidaan olevan seksiteitse saatu.

C-hepatiitti voi tarttua suojaamattomassa anaaliseksissä, nyrkkinainnissa eli fistauksessa ja yhteiskäytössä olevien seksilelujen välityksellä, mikäli elimistöön tai limakalvoille pääsee infektoitunutta verta. C-hepatiitti tartuntariski on siis suuri seksitavoissa, joissa voi esiintyä limakalvo vaurioita ja verenvuotoa. Virus pysyy elimistön ulkopuolella tartuttavana huomattavasti pidempään kun hi-virus, joten C-hepatiitti tarttuu suojaamattomassa seksissä huomattavasti helpommin kuin hiv. Hepatiitti C ei tartu yhtä helposti kuin hepatiitit A ja B. Hiv tartunta lisää riskiä saada hepatiitti C -tartunta.

C-hepatiitti virukselta suojautumiseen pätee samat turvallisemman seksin käytännöt kuin hiviltä suojautumiseenkin. Anaaliyhdynnässä tulee käyttää kondomia ja vesiliukoista tai silikonipohjaista liukuvoidetta. Nyrkkinainnissa tulee käyttää kertakäyttöisiä hanskoja sekä runsaasti liukuvoidetta. Seksilelut tulee pestä käyttäjien välillä tai käyttää niiden suojana kondomia. Ryhmäseksitilanteissa kondomi tulee vaihtaa aina kuin seksikumppani vaihtuu ja hanskat tulee vaihtaa aina fistattavan vaihtuessa.

C-hepatiitti luokitellaan seksitauteihin, mutta useimmiten se liitetään vain suonensisäisten huumeiden käyttäjiin. Veren välityksellä tarttuvana se on pistoshuumeiden käyttäjillä yleinen. Seksiin liittyvää C-hepatiittiriskiä ei osata arvioida terveydenhuollossa, koska seksitapojen ja riskien puheeksi otto terveysalan ammattilaisten keskuudessa ei toimi ja seksistä puhuminen koetaan hankalaksi. Näin testiä ei osata tarjota vaan testiin pääsy edellyttää lähes aina asiakkaan omaa pyyntöä perusteluineen.

C-hepatiitti testataan verikokeella. C-hepatiitin vasta-aineet ilmaantuvat yleensä hitaasti, 1-4 kuukauden kuluessa tartunnasta. C-hepatiitti -vasta-ainepositiivisuus varmennetaan aina muilla testeillä. Mahdollisen kantajuuden poissulkemiseksi suositellaan HCV-RNA-PCR –testiä, jossa selvitetään onko elimistössä C-hepatiittivirusta. Ellei virusta löydy, C-hepatiitti on parantunut spontaanisti. C-hepatiittin testaukseen on olemassa myös pikatesti.