Hiv ja muut seksitaudit

Seksiteitse tarttuviksi taudeiksi kutsutaan erilaisten bakteerien, virusten ja loisten aiheuttamia infektioita, jotka leviävät seksin välityksellä. Seksiteitse tarttuvia tauteja kutsutaan yleisesti myös sukupuolitaudeiksi. Näillä sivuilla puhutaan kuitenkin selvyyden vuoksi seksitaudeista, koska nämä taudit eivät sinänsä liity sukupuoleen, vaan siihen millaista ja miten seksiä harjoitetaan.

Seksitautitartunnan voi saada niin suuseksissä kuin anaaliyhdynnässäkin. Kondomi oikein käytettynä suojaa kaikilta muilta seksiteitse tartuuvilta taudeilta paitsi satiaisilta ja syyhyltä.

Seksitaudit voivat olla oireettomia vuosia ja tarttua ilman hoitoa oireettominakin. Ne voivat hoitamattomina aiheuttaa erilaisia jälkiseuraamuksia, kuten nivelvaivoja, neurologisia oireita tai lapsettomuutta. Kannattaa myös ottaa huomioon, että esimerkiksi hoitamaton klamydia, tippuri tai kuppa lisäävät riskiä saada hiv-tartunta.

Jos epäilet saaneesi jonkin seksitaudin, sinun kannattaa hakeutua testeihin. Testitilanteessa on tärkeää kertoa, millaista seksiä on ollut, jotta testit osataan ottaa oikein. Esimerkiksi klamydiatartunta peräaukossa ei näy virtsatestissä.

Tietoa testausmahdollisuuksista löydät sivulta Testaus. Seksitautien osalta on tärkeää varmistaa, että myös kumppani saa tarvittaessa asianmukaisen hoidon.

Lisää seksitaudeista, niiden tarttumisesta ja niiltä suojautumisesta voit lukea myös Hiv ja muut seksitaudit miestenvälisessä seksissä -esitteestä. Mikäli haluat kysyä tarkemmin aiheesta, voit lähettää kysymyksen kohdasta Nettineuvonta.

Erityisesti transihmisille suunnattua tietoa turvallisesta seksistä ja seksuaalisuudesta laajemmin voi lukea Seksi ja trans -esitteestä.