PrEP

PrEP

Mikä on PrEP?

PrEP (pre-exposure prophylaxis) on ennen mahdollista altistumista hi-virukselle otettava ennaltaehkäisevä lääke, jonka tarkoituksena on estää hivin tarttuminen. Yleisimmin lääkehoito toteutetaan ottamalla yksi pilleri joka päivä. Alkuperäinen pilleri, jonka kauppanimi on Truvada, on kahden lääkeaineen yhdistelmä (tenofovir ja emtricitabine). Truvada on alun perin kehitetty hiv-tartunnan hoitoon. Truvadasta on olemassa myös rinnakkaisvalmisteita, joiden yleisimmät kauppanimet ovat Rivovir-EM ja Tenvir-EM, mutta niiden saatavuus Euroopassa on rajoittunut Truvadaan liittyvien patenttien takia. Oikein käytettynä PrEP on todettu eri tutkimuksissa tehokkaaksi hivin ennaltaehkäisykeinoksi.

Kenelle PrEP on tarkoitettu?

PrEPin käyttöä suositellaan niille, joilla ei ole hiv-tartuntaa, mutta joilla on huomattava riski saada hiv-tartunta. Miesten välisen seksin osalta tämä koskee henkilöitä, jotka ovat hiv-negatiivisia, seksuaalisesti aktiivisia ja heillä on useita seksipartnereita, ja joilla on anaaliyhdyntää, eikä kondomi ei ole aina käytössä. Indikaattorina on myös erityisesti peräaukosta todetut seksitautitartunnat (tippuri ja klamydia) tai kuppatartunta viimeisten kuukausien aikana. PrEPiä suositellaan myös miehille, jotka osallistuvat seksibileisiin ja käyttävät seksitilanteissa päihteitä (ChemSex).

PrEP lääkitystä ei tarvitse jos partneri on hiv-positiivinen ja toimivalla hiv-lääkityksellä (virukset mittaamattomissa). Lääkityksellä oleva hiv-positiivinen ei tartuta hiv-virusta eteenpäin edes suojaamattomassa seksissä.

Miten PrEPpiä käytetään?

Yleisimmin lääkehoito toteutetaan ottamalla yksi pilleri joka päivä samaan aikaan ruokailun yhteydessä tai ruoan jälkeen. Tyhjään vatsaan otettuna lääke voi aiheuttaa vatsavaivoja. Muuten lääke on yleisesti aika hyvin siedetty ilman isoja sivuoireita. Lääkettä voi vaihtoehtoisesti syödä (miehet, joilla on seksiä miesten kanssa) myös joka toinen päivä. Tämä antaa myös hyvän suojan, mutta riski suojan vähenemiseen kasvaa, jos yhden tai useamman pillerin unohtaa ottaa, jolloin väliin tulee useita päiviä, jolloin ei ole ottanut lääkettä ja lääkepitoisuus elimistössä laskee. PrEPiä voi käyttää myös seksitilannekohtaisesti, eli ennen seksitilannetta, jossa on mahdollinen altistuminen hivillle, otetaan 2 pilleriä vähintään 2 tuntia ennen seksitilannetta (aikaisintaan 24 tuntia ennen) ja yksi pilleri seksitilanteen jälkeen ja vielä yksi pilleri vuorokauden kuluttua. Tämä vaihtoehto voi soveltua henkilölle, jolla seksiä, johon liittyy riski, on harvoin. Eniten suositeltu ja parhaan suojan antaa kuitenkin 1 pilleri päivässä.

Miten saan PrEPin?

Suomessa ei ole vielä virallista ohjetta PrEPin käyttöön liittyen. Lisäksi ainut Suomesta saatava PrEP lääke on tuo alkuperäisvalmiste Truvada, jonka kuukauden pillereiden hinta on n. 800 e. Suomessa ei korvata mitään ennaltaehkäisevää lääkitystä. Rinnakkaisvalmisteet ovat saatavilla EU:n ulkopuolella, mutta niitä ei Suomen tullilainsäädännön mukaan saa tilata Suomeen. Britannian poikkeavan lainsäädönnön ansioista lääkkeitä voi tilata laillisesti Britanninaan. Edullisimmillaan PrEPin saa luotettavista nettiapteekeista jo n. 30 e/kk hintaan. Suomeen saa tuoda EU:n/ETA alueelta 3 kk reseptilääkkeet omaan käyttöön. Tämä edellyttää, että lääkkeisiin on kirjoitettu Eurooppalainen lääkeresepti, joka tulee olla mukana lääkkeitä noudettaessa. Britanniassa tulee olla tuttava, jonka postiosoitteeseen lääkkeet voi tilata, postilokero-osoitteisiin lääkkeitä ei toimiteta.

Jokaisen tätä tapaa käyttävän tulee löytää itselleen lääkäri, jolla on riittävä PrEP tietoisuus tehdä lääkityksen aloituksesta tarve arvio ja joka määrää tarvittavat laboratoriokokeet. Yleisesti tällaisia lääkäreitä ei tässä vaiheessa ole tiedossa. Tärkeää on testata munuaisten toiminta (kreatiini -koe), tehdä hiv-vasta-ainetesti ja muut seksitautitestit. Ennen prepin aloittamista tulee siis olla varma, ettei ole saanut hiv-tartuntaa. Tuore tartuntahan näkyy testissä vasta 4-8 viikon kuluttua tartunnasta, joten tartuntariskejä kannattaa välttää tuo aikaikkuna. PrEPin alottamisen jälkeen säännölliset laboratoriotestit tulee hoitaa 3 kk välein.

Lisätietoja PrEPistä?

Kesä on täällä, missä on PrEP? -blogi

Pitäisikö meidän puhua PrEPistä? -blogi

Lisätietoa Prepistä ja sen tilaamisesta Britteihin (englanniksi): iwantprepnow

Luotettavia PrEP nettiapteekkeja: Green Cross Pharmacy ja Dynamix International