Kondyloomat ja hiv

Q:

Hei. Olen hieman päälle parikymppinen possarikundi. Kysymykseni koskee hivin ja kondyloomien yhteyttä. Itseltäni todettiin muutamia vuosia sitten syyliä pepussa, jotka tuolloin lähtivät hoidolla mainiosti pois. Tuolloin en kuitenkaan ollut nykytilanteessa eli hiv positiivinen. Kysyisinkin, että tulisiko minun ottaa asia esiin hoitavan infektiolääkärin kanssa. Muistin koko homman vasta hiljattain huomattuani artikkelin verkossa hp-viruksen mahdollisesta aktivoitumisesta uudelleen hiv-positiivisilla immuunivasteen alentumisen takia. Artikkelissa mainittiin jotain mahdollisista säännöllisistä tarkastuksista ja peräaukon syövän vaarasta yms.

A:
Hei. Tutkimukset antavat tosiaan viitteitä siitä, että hiv-tartunnan saaneelle hpv ensinnäkin tarttuu herkemmin mutta saattaa lisäksi aiheuttaa kondyloomia ja muita solumuutoksia herkemmin kuin muilla. Miehellä papilloomavirus saattaa aiheuttaa solumuutoksia peräsuoleen ja hiv-tartunnan saaneilla ilmeisesti on korkeampi riski saada peräsuolen syöpä. Hpv on erittäin yleinen seksiteitse tarttuva virus, mutta sinun on silti järkevää kertoa lääkärillesi tartunnasta. Lääkärisi osaa ottaa kantaa siihen, kuinka usein mahdolliset tarkastukset tulisi tehdä ja miten mahdollisesti aktivoituvia kondyloomia hoidetaan.

Lue aiheeseen liittyviä kysymyksiä